Варна и морето – приказка за красотата

Сподели тази публикация: Facebook

Варна е централна артерия по Северното ни море и е отправна точка за много курорти. Морската ни столица крие зад себе си древна и многовековна история. Историците сочат именно около 6 век градът Одесос, като първообраз на днешния град. Тук не само през лятото, когато слънцето и морето привличат всички, но и през зимата кипи активен живот. Фестивали, като Варненско лято и фестивала за кино Любовта е лудост са запазена марка на града.

Варна, какво да видим и защо?

Като един голям, добре уреден и поддържан град, морската ни столица предлага множество забележителности, които едва ли ще можете да разгледате за ден. Като започнем от атрактивната обсерватория и планетариума, преминем през уникалната морска градина и разбира се Делфинариума, стигаме до най-старото златно съкровище в света – Некропола във Варна. Любителите на музейните сбирки могат да посетят Археологическия или пък Етнографския и Военно-морски музеи в града. Излизайки извън рамките на градската среда, можете да се насочите към Аладжа манастир, резервата Камчия, Побитите камъни, Мадарския конник или пък защо не нос Калиакра!

В морската столица се намира и прочутия Аспарухов мост, от който често се правят атрактивни скокове с бънджи. Този мост е най-дългия у нас и е около два километра. Не бива да пропускате да посетите и църквите „Свети Анастасий“, и „Света Богородица“. Свети Анастасий е църква от 18 век, чийто основи лежат върху стария храм на светеца разрушен от бомбардировките през 1836 година. Всичко в него е уникално и олтара, и фреските, и иконите. Катедралата Света Богородица е втората по-големина света обител от този род у нас. Построена е в чест на Освобождението на България.

Ако не сте посещавали прекрасната морска градина на Варна, то направете го. В нея има много красиви и екзотични видове цветя и зеленина. Можете да се насладите на представление в Делфинариума, да посетите зоопарка разположен в нея или пък просто да се разходите по алеите и да се насладите на красотата. Разбира се в града на първи юли сутринта можете да посрещнете и изгрева на прословутия Джулай морнинг (July Morning), чийто традиция за отбелязване у нас, тръгва именно от морската ни столица. Варна е град на морето, на красотата, на приказната природа наоколо и отправна дестинация за множество точки разпръснати на север по Черно море.

Otdih.bg не е туристическа агенция или туроператор. Този уебсайт е създаден като информационен портал с цел подпомагане и популяризиране на възможностите за туризъм в България.

Телефоните и останалите методи за комуникация, се намират на страниците на обектите.

За резервации и организация на туристически услуги, моля обръщайте се директно към регистрираните обекти като използвате обявените от тях данни за контакти.

Всички обекти, публикувани в интернет страницата https://otdih.bg/, са с информативна и рекламна цел.