Otdih.bg Любопитно Свети Влас - древната Лариса на траките

Свети Влас - древната Лариса на траките

Свети Влас е малко, уютно, красиво, древно и същевременно луксозно Черноморско градче. Още през втори век според археолозите, точно на територията на днешния град, траките основават своето древно селище наречено Лариса. По-късно през годините местността променя името си и е наречена на светеца Влас, който е покровител на търговците, лечителите и хората отглеждащи добитък. Това става през времето на Средновековието. Днес градчето предлага отдих съчетаващ по уникален начин благата на Странджа планина и тези на родното Черно море. Има редица луксозни хотели и къщи за гости, където да отседнете, като Несебър, курортното селище Елените и Слънчев бряг са ви на една ръка разстояние. Около градчето може да се разходите до красивия резерват на река Камчия или пък малко по-далеч до нос Емине.

Свети Влас - градчето на траките и вярата

За това селце, което през 2006 година става град, може да се каже и малко, и много, но все хубави неща. Ако започнем от историята му, то древна Лариса е бил важен стратегически град на траките по Черноморието. През епохата на Средновековието областта става обект за изграждането на редица манастири, средища и пазители на вярата. Днес останките на тези манастири, построени през 14 век и масово унищожени през 18 век, могат да бъдат видени в Свети Влас. Най-известните сред тях са манастира за девици „Света Ана“ и манастирите, Свети Илия“, „Свети Влас“, „Свети Петър“ и „Свети Андрей“. На фона на древните останки от миналото градчето има уникално, модерно и атрактивно пристанище за яхти. На него могат да акостират над триста яхти. Да дойдете тук на почивка и да не си организирате луксозно пътуване с яхта е просто голям пропуск!

Когато ви остане малко време и се насладите на бурния нощен живот, яркото слънце и соленото море, може да поемете към уникалния резерват по поречието на река Камчия. Там ще се потопите в една друга действителност на недокосната от човека природа, на гъсти лонгозни гори и на спокойствие. Разходката с корабче тук е преживяване за цял живот. Защо да не прескочите до вилните къщички в селището Елените и да стигнете до острия назъбен бряг на нос Емине, където морето се плиска в скалите. На Емине може да видите археологически останки от стар манастир, крепост и морски фар. Въобще Свети Влас освен лукс и спокойствие ви предлага и много приключения и история.

Публикация в понеделник - 23 юли, 2018

Публикацията бе прочетена 81 пъти