Отдих в БългарияЗа туризмаКрасотата на дивото в Дуранкулак

Шабла, Дуранкулак и красотата на дивото

Сподели тази публикация: Facebook

Шабла е един от морските ни курорти ширнали се на североизток, почти на края на българската граница. Намира се в близост до граничната ни бразда с Румъния и от морската ни столица Варна лесно се стига до него. Самият град има дълга история, която започва още със самите траки населявали земите ни някога. Тук търговията с гърците е процъфтявала по море, а доказателствата за това са видими и до днес от множеството археологически останки. Когато заговорим за Шабла, няма как да не споменем и едноименния нос, който е най-източната точка на страната ни. Ако дойдете тук, което определено трябва да направите, ще видите най-стария морски фар в България. Нос Шабла е на около пет километра от самия град и там освен високия морски фар около трийсет метра висок, ще видите и останки от антична крепост.

Ентусиастите да се изкачат до самия фар осветяващ пътя на корабите в морето, трябва да изкачат 130 стъпала. В самия фар има султански монумент, който може да се види от западната му страна. В самия град уникална забележителност представлява църквата „Свети Харалампи“. Тя е строена през далечната 1853 година, но по-късно силно земетресение я засяга и събаря голяма част от нея. Окончателно базиликата е завършена около 1910 година, а днес е успешно реставрирана и ремонтирана. Най-старите икони в светата обител са от 1857 година.

Да дойдеш на море в Шабла е удоволствие, не само защото слънцето и морето тук са прекрасни, но и защото дивата автентична морска природа е напълно запазена около село Дуранкулак и Шабленското езеро. Езерото е само на десет, петнадесет минути от града и се намира точно до самото Черно море. Водите на езерото са леко солени и дълбочината му достига до цели 10 метра. Местността е защитена и трябва да се пази. Тук намират убежище много птици и изчезващи растителни видове. Къде другаде ще видите чапли, ако не тук? Село Дуранкулак е само на около 20 километра от Шабла, но плажа му е просто хармония на дивото. В района можете да посетите и прекрасните – Дуранкулашко езеро и некропол, както и Карталийското блато. Можете да отскочите до залива на птиците Тауклиман или пък да се потопите в дивото на местността Яйлата.

Otdih.bg не е туристическа агенция или туроператор. Този уебсайт е създаден като информационен портал с цел подпомагане и популяризиране на възможностите за туризъм в България.

Телефоните и останалите методи за комуникация, се намират на страниците на обектите.

За резервации и организация на туристически услуги, моля обръщайте се директно към регистрираните обекти като използвате обявените от тях данни за контакти.

Всички обекти, публикувани в интернет страницата https://otdih.bg/, са с информативна и рекламна цел.