Otdih.bg Любопитно Несебър древен град с модерен изглед

Несебър древен град с модерен изглед

Несебър е една от морските перли по родното ни Черноморие. Освен със своята красота, богатата си и дълга история и слънцето, и морето – градът е заобиколен от множество забележителности, които можете да разгледате.

Днес морското градче е запазило старинния си облик в частта на архитектурния резерват в старата част на града, но същевременно новата му и модерна визия може да се види в новата му част. Да отседнеш в града за една морска почивка е повече от прекрасна идея. Именно тук се съчетават археологични забележителности и история с красива природа и същевременно модерен живот през деня и нощта.

Из Несебър и наоколо

Градът се разполага сред прекрасна местност, като непосредствено близо до него са курортите по родното ни море, като Свети Влас, Равда, Поморие или пък Слънчев бряг. В района на Южното Черноморие просто изобилства от места, които да се посетят и видят. Около древния град основан първоначално с името Месамбрия се намират манастира „Свети Георги Победоносец“ край Поморие и уникалният археологически обект Месамбрия Понтика. Още през 5 век дорийците основават града Несебър, който е сред най-древните в Европа. Останките от този древен град се разполагат днес на полуостров в залива на Бургас и можете да ги посетите.

През Средновековието, града се преименува на Месемврия, докато в последствие не е наречен, както го познаваме днес – Несебър. В Архитектурния резерват на града, където е удоволствие да се разходиш по тесните калдъръми, има много запазени автентични старинни къщи. Те са предимно от дърво с масивна каменна основа и предлагат уникални гостилници, където да похапнете вкусни български гозби. Древния град е известен с многобройните си църкви от стари времена. Сред тях по-известните са Старата митрополия „Света София“ от 5 век, църквата „Йоан Кръстител“ от 10 век, уникалната църква „Пантократор“ от Средновековието, както и много други.

Навярно, ходилите в града познават много добре старата градска порта или по скоро останките от нея, които ги въвеждат в Стария Несебър. На отсрещната страна е пристанището, където можете да се повозите и на модерна яхта. Разбира се Етнографския и Историческия музеи в града също си заслужават посещението. Наоколо всичко е пропито с история и въпреки това, съвсем реално съжителства със съвремието – затова и почивката в този слънчев морски курорт е незабравимо удоволствие.

Публикация в петък - 31 август, 2018

Публикацията бе прочетена 86 пъти