Отдих в БългарияЗа туризмаКрасотата в близост до Враца

Красивите места около Враца

Сподели тази публикация: Facebook

Определено България се нарежда сред най-красивите страни на света. Природата и историята и е огромна и изпълва българина с гордост. Чужденци пътуват от всякъде за да усетят нежната ласка на майката България, а доста често българина поради липса на време и пари не успява да опознае родината си.

Врачанският балкан е изпълнен с много история и гордост. Уникалните му места не бива да бъдат скрити от човешкото око. Описаните две дестинации долу са едни от многото прекрасни места във врачанския балкан.

Пещера Леденика

На около 16км от град Враца се намира смразяващата , но много красивата пещера „Леденика“. Наречена е със студеното си име, заради многобройните си сталактити, сталагмити и сталактони, образуващи изящни ледени фигури. Пещерата била от полза на овчарите, които съхранявали млякото си там по времето на османско робство.

Обикновено температурата не надвишава -7 градуса, затова се облечете добре преди да влезете вътре. Ледените скулптори в галериите вътре са на хиляди години.

Първата зала в която ще влезете е „Преддверието“. В нея ще видите огромна колона с диаметър около 21м. През зимните сезони в залата се образуват много и най - различни скулптори от лед. Ще преминете през проходът „Плъзнята“. От името му се подразбира, че се налага да се придвижвате с приведено тяло, тъй като е тесен и лесно бихте ударили главата си. Ще достигнете до „Малката зала“. Формата и наподобява кръг. След второто стеснение се стига до концертната зала. Тя е известна с многобройните ледени фигури.

Под голямата зала е разположена залата „Хладилника“. Минавайки леко в дясно на концертната има малко езерце. Легендата за него гласи, че водата в него е вълшебна и може да излекува всичко. Пожелайте си нещо и потопете ръката си, за да се сбъдне. В пещерата ще намерите „малката“ и „голямата“ пропаст . Последната зала, която ще видите е „Бялата“. Там също прелива от различни и прекрасни ледени фигури. Най – интересното нещо там е „седмото небе“. Пещерата и в момента е дом на четири вида прилепи. Заради тях не се разрешават снимките със светкавица.

Най – подходящото време за посещения е зимата и пролетта. Вътре има страхотна акустика. Гаранцията за незабравимо изживяване и наслада за очите е 100%.

Връх „Околчица“ (Вола)

Този връх познат още като „Вола“ е изпълнен с история. Всяка година на 2-ри юни се интерпретира последната битка на Ботевата чета там. За увековечаване на Ботев и хората му е издигнат огромен паметник с опълченския кръст, а гледката от него е смразяваща погледа и спираща дъха. В падината местност Йолковица има канара с издълбан в нея надпис бележещ лобното място на героя. Ежегодно се провеждат тържества в памет на Ботев и всички загинали в битката за освобождението. Заслужава си човек да го посети. Да направи една здравословна разходка из балкана и да се докосне до величеството на историята на България.

Otdih.bg не е туристическа агенция или туроператор. Този уебсайт е създаден като информационен портал с цел подпомагане и популяризиране на възможностите за туризъм в България.

Телефоните и останалите методи за комуникация, се намират на страниците на обектите.

За резервации и организация на туристически услуги, моля обръщайте се директно към регистрираните обекти като използвате обявените от тях данни за контакти.

Всички обекти, публикувани в интернет страницата https://otdih.bg/, са с информативна и рекламна цел.