Отдих в БългарияЗа туризмаБългарското Черноморие

Българското Черноморие - незабравима красота

Сподели тази публикация: Facebook

Целият черноморски бряг е популярно място за туризъм. Отправна точка е Варна - град с множество туристически атракции и културни събития. На юг от него са романтичните плажове по устието на Камчия и Кара дере до Бяла. На север са разположени големите морски курорти със световна известност — Св. Св. Константин и Елена, Златни Пясъци и Албена. Балчик е изключително място за почивка, официално обявен за балканска фестивална столица. В съседство са модерните голф игрища.

Каварна е другият фестивален център в региона, известен с рок концертите си. Нос Калиакра е най-посещаваното място, а на север от него са култови места за алтернативен туризъм като Камен бряг, Шабла, Крапец, Дуранкулак. Варна е нашата морска столица. Това е най-големият град по българското Черноморие, и е морски курорт със световна известност, където има редица важни туристически забележителност проследяващи богатата история на живота в региона. Първите следи за активен социален живот са открити покрай бреговете на варненското езеро.

Емблематично е Варненското златно съкровище, което е акцент в експозицията на Археологическия музей. От времето на римляните са останали впечатляващите терми. Навсякъде, където са колонизирали нови земи, те строили обществени бани, които са били важна част от социалния и обществения живот на техните селища.

Римляните заварили тук античното селище Одесос, колония на йонийския град Милет. Освен тях в селището имало още траки, малоазийци и хора от други етноси. Градът е бил търговско средище с големи за времето си мащаби. Римляните допринесли за престижа на града, като построили най-голямата обществена сграда на Балканите. Термите имат площ от над 7000 кв. м., и днес са музей на открито.

Други интересни места за посещение са Морският музей-аквариум, който е изграден преди повече от век и половина на входа на старата част на морската градина. Паркът покрай брега на морето е забележителен с площта си и богатството на растителните видове. В северния му край може да се посетят градската зоологическа градина и сградата на делфинариума, който е един от символите на града. Представленията с дресирани делфини са любима атракция за малки и големи.

В града има активен културен живот и множество международни събития, които са традиционни и изключително престижни. Във фестивалния и конгресен център целогодишно има събития, акцент в програмата са филмовите фестивали. В града има драматичен театър и опера, които използват една сграда за своите представления.

Сградата е архитектурна забележителност и емблема за града. Художествената галерия също впечатлява с размерите и богатството на експозицията си. Патрон на галерията е варненският художник със световна известност Борис Георгиев. В града се провежда традиционното международно биенале на графиката. Интересно пространство за любителите на изкуствата е площадчето пред кукления театър на града. Там са разположени малки галерии и магазини за авторски сувенири. Просто с думи e трудно да се опише и всеки от нас е желателно да посети този разкошен български град – Варна.

Otdih.bg не е туристическа агенция или туроператор. Този уебсайт е създаден като информационен портал с цел подпомагане и популяризиране на възможностите за туризъм в България.

Телефоните и останалите методи за комуникация, се намират на страниците на обектите.

За резервации и организация на туристически услуги, моля обръщайте се директно към регистрираните обекти като използвате обявените от тях данни за контакти.

Всички обекти, публикувани в интернет страницата https://otdih.bg/, са с информативна и рекламна цел.