Отдих в БългарияЗа туризмаАзорските острови

Азорските острови - наслада за душата

Сподели тази публикация: Facebook

Ние, хората, обичаме да сравняваме всичко с човешкия манталитет. Е, ако трябва да погледнем към островите по този странен начин, то те се извисяват като мъдър човек, който излъчва спокойствие и ведрост и само на моменти си позволява да избухне и да покаже емоции.

Когато стъпите на тази земя, погледът ви не може да се откъсне от възхитителните вълни от изумрудено зелени хълмове, сред които във вулканични кратери са скътани спокойни езера, а загадъчни пещери отвеждат към дълбините на островната земя и разказват истории за бурното минало.

Всеки остров има своите наблюдателни площадки: от това място насочвате поглед към нещо удивително като например върха на вулкана на съседния остров или танца на делфините, подскачащи над океанската повърхност.

Не очаквайте да откриете супер луксозни курорти с традиционните забавления. Не - на Азорските острови смисълът на почивката е в съвсем друго: тишина, спокойствие, усещане за забавяне на времето, което кара всеки човек да поспре, да се наслади, да възприеме света на забавен каданс. И да види - да види цялото това вълшебство на красивата природа.

Столицата на Азорските острови, Понта Делгада се намира на най-посещавания и най-голям остров Сао Мигел: там човек може да се разходи (пеша или с файтон) и да се възхити на архитектурата на църквите и пищните вили, на любопитните черно-бели павирани улици и на артистичните графити по стените, които се обогатяват на ежегодния графити фест.

От Понта Делгада тръгват различни екскурзии до термалните извори и угасналия вулкан Сете Сидадиш, в който е разположено селище и най-известното азорско езеро, което всъщност представлява две езера - Азул (синьо) и Верде (зелено), съединени с малък пролив.

От май до октомври температурата на водата край островите е 18-24°С. Водата кипи от живот и привлича гмуркачи от цял свят, а по повърхността се носят сърфисти.

На остров Фаял, удобно пристанище приютява яхти, пътуващи из океана. На пристанището на Орта всеки екипаж може да остави спомен за визитата си с надпис или изображение, което прави мястото доста пъстро – като пълна противоположност на лунния пейзаж в северозападната част на острова, пострадала при едно от по-скорошните изригвания, което траяло около година. Там може да се види онзи етап между изригването на вулкан и превръщането на територията около него в богата природна картина. А такива днес на Азорите - колкото щете. И всеки може да избере начина, по който да им се наслади: разходки по стотиците пешеходни алеи със спиране на специалните места за наблюдение, или пък колоездене, езда. Цялото очарование на островите в една голяма картина може да се види от въздуха - при полет с парапланер.

Няма как тази богата земя, обградена от океан, да не изненадва с богатство от вкусове. Местните хора открай време се занимават с риболов - на островите има малки рибарски селца, в чиито ресторантчета човек може да опита невероятни морски деликатеси като октопод, приготвен с вино например.

А и виното е местно: лозята са полегнали по склоновете и оградени с ниски каменни стени, които ги пазят от ветровете. Виното тук върви с великолепно сирене, което се произвежда на остров Сао Жоржи. Елегантните пътища из този остров се вият, очертани с огради от пищни хортензии и водещи към мандри. Пасищата напомнят алпийски пейзаж - пълни са с крави, които, както казват местните, са повече от хората (населението на островите е едва 246 хиляди души).

Хората, ценят това, което имат. Преди време болест унищожила портокаловите градини - те започнали да отглеждат чай. На о-в Сао Мигел е единствената чаена плантация в Европа. Азорците отглеждат и кафе, банани, ананаси - азорските ананаси са най-сладките и най-сочните в света.

Природните условия позволяват не само да се използва прекрасният климат и богатата почва, но дори заместват електроуредите. Как? Най-търсеното местно блюдо се приготвя не къде да е, а в специални отвори във вулканичната земя.

Към крепостите в главния град на остров Терсейра - Ангра ду Ероизму, които пазят легенди за пирати и днес частично са превърнати в хотели, добавете великолепна аристократична архитектура от времената, когато Ангра е била важно транзитно пристанище... Допълнете картината с прекрасен пясъчен плаж и... бикове, с които се правят традиционни гонитби по улиците. Това е - пиратите ги няма днес, но местните сами си качват адреналина с вековни традиции.

А навътре в територията на острова, попадате в дивата азорска вулканична природа: зелени пасбища, пищни гори, сини езера и, разбира се - вулканични кратери, в които си заслужава да се посетят прекрасните пещери, оформени при особено висока температура, която топи дори и най-твърдите скали. Има пещери, които са като тесни фунии - в по-високата част по стените се е настанил мъх, а надолу сталактити те и сталагмитите днес са зрелищен спомен за древната история на Азорските острови.

Това са Азорските острови – с необикновена вулканична красота, с великолепно поддържани селища, с винаги свежо измазани къщи, с лек ритъм на живот и със спокойни хора, които гостоприемно допускат всеки, който желае да опита от малките радости, без които животът не е толкова хубав.

Otdih.bg не е туристическа агенция или туроператор. Този уебсайт е създаден като информационен портал с цел подпомагане и популяризиране на възможностите за туризъм в България.

Телефоните и останалите методи за комуникация, се намират на страниците на обектите.

За резервации и организация на туристически услуги, моля обръщайте се директно към регистрираните обекти като използвате обявените от тях данни за контакти.

Всички обекти, публикувани в интернет страницата https://otdih.bg/, са с информативна и рекламна цел.